Houttuinlaan 4b
(In de buurt)
3447 GM
WOERDEN
Telefoon: (0348) 41 68 40
Website: http://www.crohn-colitis.nl
Email ons.
De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) zet zich in voor mensen met de ziekte van Crohn en colits ulcerosa en aanverwante aandoeningen. De CCUVN geeft voorlichting, zet lotgenotencontact op en komt op voor de belangen van patiënten.
Voeding
Patiënten met crohn zitten vaak boordevol vragen over voeding. Wat mag ik niet meer eten? Moet ik een dieet volgen? Zijn er voedingstips bij diarree? Mag ik alcohol drinken?
In het keuzemenu in de oranje balk hierboven, vindt u verschillende onderwerpen die met voeding en crohn te maken hebben.
Geen dieet
Er is geen bewijs dat voeding van invloed is op het ontstaan van crohn. Crohn-patiënten hoeven hun voedingswijze niet vaak ingrijpend te veranderen. Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is het volgen van een dieet niet nodig. Een gezonde, volwaardige voeding volstaat. Denk hierbij aan gevarieerd eten met volop groente en fruit (tweehonderd gram groente en twee stuks fruit per dag). Sommige patiënten verdragen alles, anderen kunnen bijvoorbeeld slecht tegen sterk gekruid voedsel of vet. De meeste mensen met crohn weten uit ervaring precies wat ze wel en niet moeten eten. Van een eental veelvoorkomende klachten en/of problemen vindt u op deze website een aantal algemene adviezen en praktische tips.
Aandachtspunten
Afhankelijk van de ziekteactiviteit en/of medicijngebruik zijn er in de voeding soms wel aandachtspunten te benoemen. Tekorten kunnen bijvoorbeeld ontstaan van IJzer, Kalk en vitamine B12 en Foliumzuur. Uw arts of diëtist zal u hierop wijzen en eventuele voedingsadviezen of supplementen geven. Bij colitis ulcerosapatiënten wordt naast een volwaardige, vezelrijke voeding ook het advies gegeven om twee keer per week vette vis (bijvoorbeeld makreel, haring, forel, paling, sardientjes of zalm) te eten.
Onvoorspelbaar
Het verloop van de ziekte crohn is onvoorspelbaar. Daarnaast ervaart elke patiënt de ziekte anders. Wanneer de ziekte rustig is, vormt eten en drinken meestal geen probleem. Over het algemeen lukt het patiënten uitstekend een bepaald voedingspatroon te creëren waarbij zij zich lekker voelen en weinig klachten hebben. Maar tijdens opvlammingen die gepaard gaan met klachten zoals buikkrampen en diarree, kan het eten en drinken lastiger worden.
Diëtist
Bij een (langdurige) opvlamming van IBD kan advies van een diëtist wenselijk zijn. Een chronische actieve ziekte leidt tot verminderde eetlust en daadwerkelijk minder eten. De voeding wordt minder goed opgenomen, er treedt door bijvoorbeeld diarree een groter verlies op van voedingsstoffen. Met als gevolg een ongewenst gewichtsverlies en tekort aan voedingsbestanddelen. Het verlies van spierweefsel en belangrijke voedingsstoffen moet zo goed mogelijk worden bestreden.
Telefonisch dieetspreekuur
Heeft u vragen over voeding, neem dan op woensdagmiddag tussen 13.00 en 14.30 uur contact op met Petra Tap, diëtist van de CCUVN. Zij heeft dan telefonisch spreekuur, tel. 0348 - 42 07 80, keuze-optie 3. U kunt haar ook een mailtje sturen met uw vraag.
Meer informatie vindt u in de folder Voeding en de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die u kunt bestellen bij het servicebureau.
» Geef uw bedrijf gratis wereldwijde aandacht met BizzDex.com
|
|