fbg.nl, sinds 1997


fbg steunt Chare.nl


Categorie: MUSEA

Pijpenkabinet & Smokiana

  Prinsengracht 488 (In de buurt)
  1017 KH   Amsterdam
  Telefoon: +31-20 421 1779

  Website:
  Email ons.


De Stichting Pijpenkabinet beheert een collectie die uniek is in Nederland en Europa. Als gespecialiseerd museum toont het Pijpenkabinet de wereldwijde cultuuruitingen die met het tabaksgebruik zijn verbonden. De museumpresentatie geeft een overzicht van de rookcultuur van vijf continenten van 500 jaar voor Christus tot heden, dus onbegrensd door ruimte en tijd.

Het verzamelbeleid van het Pijpenkabinet richt zich op verschillende categorieën, uiteenlopend van archeologisch tot historisch en van volkskunstig tot etnografisch.

pre-Columbiaans: pijpen uit de prehistorie van het roken
archeologisch: opgegraven pijpen uit Nederland en Europa
kleipijpen: bewaard gebleven producten uit de 19e en 20e eeuw
porseleinen pijpen: artistiek gemodelleerd of kunstzinnig beschilderd
houten pijpen: zowel van gewone houtsoorten als van de beroemde bruyère
varia rookpijpen: producten van meerschuim, ivoor, hout, glas, metaal enzovoort.
etnografie: pijpen uit Afrika, Azië en Amerika, inclusief waterpijpen
opiumpijpen: originele Chinese voorbeelden en tegenhangers uit andere landen
pijpenmakersgereedschap: de technische zijde van het ambacht
tabakscuriosa: objecten gerelateerd aan het pijproken
prenten en tekeningen: afbeeldingen van rokers uit alle tijden
archiefstukken: oorspronkelijke handschriften, pamfletten en verpakkingen die verband houden met de pijp en de pijptabak

De historie van de collectie gaat terug tot 1969, inmiddels al heel wat jaren, maar voor een museum met ruim 22.000 voorwerpen eigenlijk een opmerkelijk korte periode.

De volledige registratie en ver doorgevoerde documentatie van elk collectiestuk draagt in belangrijke mate bij tot de waarde als referentiecollectie. Daarom ontving de Stichting Pijpenkabinet in 1993 de A-status binnen de Collectie Nederland. Met deze kwalificatie is de Stichting Pijpenkabinet het nationale museum voor de rookpijp. Uiteraard is het Pijpenkabinet opgenomen in het landelijk Register van Geregistreerde Musea (opgesteld door de NMV/LCM).

De internationale bibliotheek en historische documentatie in combinatie met de resultaten van 35 jaar archiefonderzoek maken het Pijpenkabinet wereldwijd tot een gerenommeerde vraagbaak.

Voor diverse beleidsplannen m.b.t. het museumbeleid, collectie, informatievoorziening.

Sinds 1995 is de Stichting Pijpenkabinet gehuisvest in een historisch grachtenpand in het centrum van Amsterdam, aan een van de vier beroemde grachten. De karakteristieke hoge stoep biedt de bezoeker toegang tot het prachtig gerestaureerde historische interieur. De bezoeker ervaart het museum als het huis van een particuliere verzamelaar, waar met de grootste zorgvuldigheid de mooiste pijpen uit de collectie worden getoond. Deze sfeervolle ambiance geeft het museum een bijzonder cachet.

De permanente expositie van het Pijpenkabinet bestaat uit ruim tweeduizend pijpen en direct gerelateerde objecten, die tezamen een overzicht geven van de grote variatie aan rookpijpen die wereldwijd zijn gebruikt. Daaronder bevinden zich talloze topstukken, van uitzonderlijke historische of artistieke kwaliteit. Bij een bezoek aan dit bijzondere museum is een persoonlijke rondleiding altijd inbegrepen.» Geef uw bedrijf gratis wereldwijde aandacht met BizzDex.com


Plaatsgids AmsterdamRestaurants in de buurtBedrijven om de hoek

x

Inloggen

Voer uw vermeldingsnummer en wachtwoord in: